
W wyniku zakwaszenia gleb wzrasta koncentracja jonu wodoru, co prowadzi do pogorszenia i zmniejszenia plonów roślin. Skutki zakwaszenia szybciej występują na glebach lekkich i bardzo lekkich o małych zdolnościach buforowych niż na średnich i ciężkich. Na glebach bardzo lekkich i lekkich ubogich w kationy wapnia, potasu i magnezu, z powodu małej buforowości i silnego przemywania przez wody opadowe przy silnym zakwaszeniu poniżej pH 5,5 wzrasta zawartość ruchomych form glinu i manganu w porównaniu z glebami o odczynie obojętnym. Toksyczne działanie glinu obserwuje się przede wszystkim na korzeniach roślin. Ich wzrost jest zahamowany, są zgrubiałe, barwy brunatnej, o małej liczbie korzeni drobnych. Ma to swoje odbicie w transporcie wody i soli mineralnych z roztworu glebowego do części nadziemnych roślin. Ponadto korzenie roślin są bardziej podatne na zakażenie szczególnie patogenami. Duża koncentracja glinu w roztworze glebowym hamuje pobieranie oraz transport wapnia i magnezu. Na glebach zakwaszonych oprócz nadmiaru kationów wodoru i glinu, również toksycznie działa na rośliny pojawiający się w nadmiernych stężeniach mangan.
Gleby średnie i ciężkie dzięki większej buforowości i zawartości kationów zasadowych rzadziej narażone są na pojawienie się glinu ruchomego, ale zaprzestanie kontroli stanu ich zakwaszenia i zaniechanie zabiegu wapnowania prowadzi do obniżenia ich naturalnej żyzności, a nawet jest zalążkiem stopniowej degradacji. W glebach kwaśnych o odczynie poniżej pH 5,0 drastycznie ubożeje liczba oraz różnorodność mikroorganizmów między innymi wzrasta udział grzybów a maleje bakterii. Brak wapnia powoduje, że nie powstają w glebie trwałe związki próchniczne, a dominują kwaśne, łatwo rozpuszczalne fulwokwasy. Co więcej, obumierają organizmy glebowe, biorące udział w powstawaniu próchnicy. Ma to fatalne skutki dla wszystkich rodzajów gleb. W glebach lekkich próchnica, wobec niewielkiej ilości minerałów ilastych, jest podstawą żyzności. W glebach średnich i ciężkich nie jest możliwe utrzymanie struktury gruzełkowatej. Żeby tego było mało kolejnym ujemnym skutkiem niskiego pH jest to, że substancja organiczna może być jedynie zmineralizowana, w wyniku czego, nie bierze udziału we wzroście trwałej próchnicy.
Utrzymanie wysokiej aktywności w warunkach wysokiego zakwaszenia jest niemożliwe. W takim środowisku, że „czują się” bakterie z rodzaju Rhizobium, których symbioza z roślinami motylkowatym jest warunkiem wiązania azotu atmosferycznego. Kwaśna gleba nie jest w stanie zapewnić dobrych warunków dla wolnożyjących mikroorganizmów wiążących N.
Wraz ze wzrostem zakwaszenia pobieranie składników pokarmowych przez rośliny ulega zakłóceniu. Zmniejsza się przyswajalność fosforu, magnezu, wapnia, molibdenu. Wapń i magnez są wymywane do głębszych warstw a pobieranie tych jonów przez rośliny jest utrudnione przez dużą koncentrację glinu. Należy jeszcze dodać, że rośliny rosnące na glebach kwaśnych zawierają znaczne ilości metali ciężkich i siarczanów. W zaleceniach nawozowych dla poszczególnych gatunków roślin podaje się optymalne zakresy pH (Tab. 3), dla większości z nich przedział ten mieści się w granicach pH 5,5-6,5, czyli obejmuje gleby słabo kwaśne i obojętne.
Wraz z zabiegiem wapnowania wprowadzany jest do gleby wapń. Jest on niezbędnym składnikiem pokarmowym dla roślin. Spełnia ważną rolę w ich prawidłowym wzroście i rozwoju. Między innymi wpływa na gospodarkę wodną, węglowodanową i białkową. Wapń jest pierwiastkiem słabo przemieszczającym się w roślinie z liści starszych do stożków wzrostu. Roślinom uprawianym w polu zasadniczo nie brakuje wapnia jako składnika pokarmowego.
Niektóre gatunki wymagają dodatkowo dokarmienia wapniem. Przede wszystkim są to odmiany jabłoni, w których na owocach występuje gorzka plamistość podskórna. W uprawie papryki i pomidora pojawia się sucha zgnilizna wierzchołkowa.
Aby poznać aktualne pH gleby konieczne jest pobranie prób gleby z warstwy ornej pól uprawnych i przekazanie ich do najbliższej Okręgowej Stacji Chemiczno Rolniczej w celu określenia potrzeb wapnowania i zasobności w przyswajalne dla roślin formy fosforu, potasu i magnezu. Dzięki uzyskanym informacjom o stanie żyzności gleby możliwe będzie zastosowanie optymalnych dawek i formy wapna nawozowego oraz nawozów fosforowych i potasowych.
Warunkiem największej efektywności wapnowania jest zastosowanie optymalnej dawki CaO i odpowiedniej formy nawozu. Ważne jest też, aby zabieg wapnowania wykonany był w najlepszym miejscu w zmianowaniu. Na gleby bardzo lekkie i lekkie wskazane jest stosowanie wapna węglanowego (CaCO3), łagodnie zmieniającego odczyn gleby. Na gleby średnie i ciężkie zaleca się stosowanie wapna tlenkowego CaO, które działa szybciej na zmianę odczynu i rozluźnia te gleby poprawiając stosunki powietrzno – wodne.
Podsumowując, należy sobie uświadomić, że dla prawidłowego wzrostu i rozwoju roślin bardzo ważny jest odpowiedni odczyn gleby. Myślę, że przedstawione informacje będą bodźcem dla wszystkich rolników do podjęcia działań mających na celu poprawę i utrzymanie odpowiedniego pH, co daje podstawę zachowania wysokiej żyzności gleb, wynikiem czego są zadawalające i stabilne plony o wysokich parametrach jakościowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz