ZADBAJ O STAWY

czwartek, 29 marca 2012

WPŁYW BIOSTYMULATORA ASAHI SL NA PLONOWANIE I WYBRANE CECHY ILOŚCIOWE I JAKOŚCIOWE NIEKTÓRYCH ROŚLIN ROLNICZYCH UPRAWIANYCH



Asahi SL należy do biostymulatorów, stosunkowo nowej grupy produktów, które
poprzez modyfikację metabolizmu pozwalają na zwiększanie potencjału plonotwórczego
roślin. Dodatkowym atutem biostymulatorów jest ich wpływ na jakość zebranego
plonu. Często działanie biostymulatorów ujawnia się dopiero wtedy, gdy roślina znajdzie
się w warunkach silnego stresu abiotycznego. Jednym z dostępnych biostymulatorów
jest Asahi SL, preparat znany również jako Atonik lub Chaperone (Cerny i wsp.
2002; Gawrońska i wsp. 2008; Przybysz i wsp. 2010). W skład preparatu wchodzą nitrofenole,
będące pochodnymi kawasów fenolowych (polifenoli), które naturalnie występują
w niewielkich ilościach w każdej roślinie (Czeczko i Mikos-Bielak 2004).
Liczne
badania naukowe potwierdzają fakt, że fenole zwiększają tolerancję roślin na
wszystkie szkodliwe bodźce płynące ze środowiska, w tym przede wszystkim na suszę.
Ponadto redukują spowodowany niedoborem wody – spadek stężenia auksyn w roślinie.
Kwasy fenolowe pełnią również funkcje regulujące wzrost i rozwój roślin. Dotychczasowe
badania nad działaniem tych związków na rośliny potwierdzają ich pozytywne
działanie na masę pędów i korzeni, regenerację pąków kwiatowych, kwitnienie i tworzenie
bulw. Poszczególne gatunki roślin uprawnych różnią się podatnością na działanie
czynnika stresogennego i związanego z tym spadku plonowania (Czeczko i Mikos-
Bielak 2004; Kaydan i wsp. 2007; Basak 2008; Gawrońska i wsp. 2008). Rośliny wspomagane
kwasami fenolowymi charakteryzują się dużym wigorem i są mniej podatne na
działanie czynników chorobotwórczych (Rademacher 1993).
Celem badań było poznanie wpływu Asahi SL na poziom plonowania i wybrane parametry
ilościowe i jakościowe jarych roślin uprawnych – pszenicy, buraka cukrowego
i ziemniaka jadalnego oraz ozimej formy rzepaku.

RESPONSE OF SOME CROPS CULTIVATED IN GREAT POLAND
TO APPLICATION OF ASAHI SL
SUMMARY
Asahi SL is known as a biostimulant with a considerable potential for plant protection against
any abiotic stress. Consequently, crops treated by Asahi SL are able to maintain a constant yielding
level despite of unfavorable conditions. In 2008–2010, the Plant Protection Institute – National
Research Institute conducted field experiments designed to determine the effect of Asahi
SL on the yield and some other traits of selected field crops. The following agricultural crops
were included in the experiments: sugar beet cv. Soplica; potato cv. Tajfun; spring wheat cv. Żura
and winter rape cv. Galileo. Asahi SL was used at the dose 0.6 l/ha, at two terms in each crop.
The biostimulant was applied at the growth stage BBCH 14 and 18 in sugar beet and potato, at the
growth stage BBCH 29 and 37 in spring wheat, and in winter oilseed rape at the growth stage
BBCH 13–14 and BBCH 28–30.
The results of performed experiments indicate that the effects of Asahi SL was highly dependent
on the weather conditions during each vegetation season. Asahi SL increased the yield of
sugar beet but it did not influence on sugar content in roots. Asahi SL also increased the yield of
potato tubers, spring wheat grains and winter rape seeds. The effect of the biostimulant on number
of grains per ear of wheat was much higher than on weight of 1000 grains. Asahi SL did not
affect protein and fat content in oilseed rape seeds.
Key words: biostimulant, wheat, potato, sugar beet, winter oilseed rape, yield, application timing,
yield chemical analysis


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz