ZADBAJ O STAWY

sobota, 10 marca 2012

Jakie odmiany wybrać na nowy sezon?

Dobór właściwych gatunków i odmian do siewu ma zawsze duże znaczenie – i to nie tylko ze względu na wysokość plonu, ale także na jego przeznaczenie. W praktyce jest to ważne z następujących powodów:

konieczność dostosowania do istniejących warunków glebowo-klimatycznych – w danych warunkach gatunki i odmiany różnie reagują na miejsce wysiewu (gleba, uwilgotnienie, klimat) i stosowaną technologię;
ograniczenie kosztów ochrony – odmiany cechuje zróżnicowana odporność na poszczególne choroby i wrażliwość na szkodniki;
przygotowanie odpowiedniej paszy, jeśli uprawa ma być przeznaczona na skarmianie;
zapewnienie odpowiednich cech technologicznych, jeśli towarowym przeznaczeniem uprawy jest dalsze przetwarzanie roślin (np. zboża – na mąkę, chleb, ciastka, kasze czy słód, strączkowych – na paszę lub na przetwory spożywcze).


Tylko właściwy dobór gatunku i odmiany daje genetyczną gwarancję uzyskania wysokiej jakości produktu (np. ziarna). Jeżeli chcemy uzyskać na przykład wysoką jakość wypiekową
ziarna, lepiej uprawiać pszenicę jarą niż ozimą oraz odmianę przydatną na cele piekarnicze z grupy E lub A, a nie z grupy C. Warunkiem zaliczenia odmiany pszenicy do danej grupy jest spełnienie minimalnych wymagań wobec określonych wskaźników. Trzeba jednak pamiętać, że na jakość ziarna wpływają także inne czynniki, takie jak warunki klimatyczne i glebowe, nawożenie, technologia uprawy. Nie ma więc pełnej gwarancji osiągnięcia wymaganych parametrów jakościowych, natomiast rośnie prawdopodobieństwo ich uzyskania wraz ze wzrostem
cech genetycznych. Dlatego wysiew pszenicy z grupy A daje bez porównania większą szansę uzyskania dobrej jakości ziarna niż w przypadku odmian z grup B lub C. Przed zakupem materiału siewnego najlepiej skorzystać z danych dotyczących nowych i tradycyjnie uprawianych odmian w warunkach naszego regionu. Wyniki doświadczeń porównawczych oferuje Porejestrowe Doświadczalnictwo Odmianowe i Rolnicze (PDOiR). W regionie kujawsko-pomorskim badania takie prowadzą:

  • COBORU Stacja Doświadczalna Oceny Odmian w Chrząstowie (koordynator PDOiR)
  • Zakład Doświadczalny w Głębokiem
  • Zakład Doświadczalny w Głodowie
  • HR Strzelce Grupa IHAR Oddział Kończewice
  • DANKO HR Choryń Zakład Sobiejuchy
  • Przedsiębiorstwo Wielobranżowe FAROL Falęcin
  • Hodowla Ziemniaka Zamarte Grupa IHAR


W powyższych placówkach prowadzone są badania na dwóch poziomach technologii: tradycyjnym i intensywnym. Na podstawie wyników doświadczeń tworzona jest repartycja odmian oraz prezentowane są tabele opisujące badane gatunki i odmiany zbóż, kukurydzy, roślin strączkowych, ziemniaków, buraków cukrowych. Najważniejsze dane to oczywiście porównanie wyników plonowania, podawane w dt/ha lub w procentach wzorca, ale są też dane mówiące o odporności i przezimowaniu, podawane w skali 9°, gdzie stopień 9 oznacza ocenę najkorzystniejszą,
5 – średnią, a 1 – najgorszą. Zanim podejmiemy decyzję o tym, co wysiać, warto po takie wyniki sięgnąć. Dlatego w kolejnych biuletynach postaramy się przybliżać dane PDOiR z ostatniego sezonu.

Źródło: agroplony

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz